Aikuisen velvollisuus on suojella lapsia

Koulutussosiologian ja -politiikan emeritusprofessori Hannu Simola summaa yhtä koulujärjestelmän suurta epäkohtaa todella hyvin HS:ssä 4.11. julkaistussa kirjoituksessaan*:

”On rehtoreita ja opettajia, jotka eivät ymmärrä, millaisessa laitoksessa he ovat töissä. He eivät ymmärrä ehdotonta moraalista vastuutaan vajaaoikeudellisille, eli lapsille ja nuorille”.

Aikuisen ohittamaton ja ensisijainen velvollisuus on siis suojella heikoimpia.

Niin kauan kuin yksikin opettaja ajattelee, että kiusaamista on aina ollut ja tulee aina olemaan, ei millään kiusaamisen vastaisella ohjelmalla tai työkalulla tule olemaan todellista mahdollisuutta saavuttaa kiusaamisen nollatoleranssia. Siihen päästään ainoastaan sillä, kouluissa työskentelevä aikuisyhteisö paranee rakenteellisesta sokeudesta jokaisessa Suomen koulussa.

Simolan kirjoituksen esille tuomia ongelmia voi viedä eteenpäin pohtimalla mikä lopulta on koulujärjestelmän perimmäinen tarkoitus. Eikö koulujen tulisi ennen kaikkea varmistaa, että sieltä valmistuvilla lapsilla on kognitiivinen ja emotionaalinen valmius, kyky ja motivaatio kasvaa toimivaksi osaksi ympäröivää yhteiskuntaa? Toisin sanoen kyky ja halukkuus oppia uusia asioita ja soveltaa näitä oppeja edelleen omassa toiminnassa. Ja ehkä tärkeimpänä ominaisuutena, arvostaa ja kunnioittaa muita ihmisiä sekä itseään.

Näiden asioiden oppimisessa maailma, jossa lasta jatkuvasti tarkkaillaan, arvioidaan ja arvostellaan, ei välttämättä ole paras ympäristö. Tällaisessa maailmassa lapsi joutuu jatkuvasti kilpailemaan vertaistensa kanssa tullakseen hyväksytyksi. Olisiko koulujärjestelmää mahdollista kehittää siihen suuntaan, käytettäisiin vielä enemmän työkaluja oppilaiden yksilökohtaisen kasvun seuraamiseen sen sijaan, että lapsia verrataan toisiinsa?

* Simolan teksti Hesarin sivuilla: https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009170387.html


NUMERO 153 EDUSKUNTAAN?

Jos haluat auttaa ponnisteluissamme paremman maailman puolesta, äänestä numeroa 153 tai lahjoita kampanjaamme itse valitsemasi summa. Lisää ajatuksiani löydät mm Facebookista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: