Demokratian aikalisä

Maailma tuntuu elävän entistä vahvemmin kuplissa. Yhtä lailla kuin sosiaalinen media jakaa meidät helposti samanmielisten kupliin, niin myös yhteiskunnat hakeutuvat kupliin, joissa samankaltaisilta vertaistovereilta haetaan tukea ja kumppanuutta.

Vaikka demokratia ei sinänsä ole kuolemassa sukupuuttoon, ei vahvasti erilaistuvassa maailmassa voida enää luottaa kansainväliseen hegemoniaan samalla tavalla kuin siihen on haluttu jo useamman vuosikymmenen ajan luottaa. Länsimaisen demokratian laajentuminen ja voittokulku on nyt vähintäänkin ottamassa aikalisää.

Vaikka tämä ei tarkoitakaan kansallisvaltioiden täysimääräistä paluuta, ei tämä ainakaan meidän läntisten demokratioiden näkökulmasta ole kovin hyvä kehityssuunta. Esimerkiksi vahvimmatkaan Euroopan valtiot eivät yksinään mahdu kunnolla edes keräilyeriin, mikäli ne joutuisivat tämänhetkisessä globaalissa taloudessa yksinään kehään. Samalla tavalla kuin Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut meidän patologisen riippuvuutemme halvasta energiasta, tulisi meidän pyyhkiä loputkin rähmät silmistä ja tunnistaa myös muut riippuvuudet, joita olemme jatkuvan kasvun tavoittelun nimissä muodostaneet.

Nyt olisi viimeistään aika ymmärtää kuinka tärkeää olisi nähdä Eurooppa keskeisiltä arvoiltaan yhtenäisenä alueena ja toimia sen mukaisesti. Siinä missä me kinastelemme siitä, kuka saa määrätä miten vaikkapa metsien käyttöä ja maataloutta säädellään, tulisi meidän ymmärtää, että huomattavasti nykyistä keskitetympi eurooppalainen päätöksenteko saattaa hyvinkin olla juuri se asia, jonka turvin pystymme tulevaisuudessa tämän ”länsimaisen elämäntapamme” edes jossain määrin säilyttämään. 


NUMERO 153 EDUSKUNTAAN?

Jos haluat auttaa ponnisteluissa paremman Suomen puolesta, äänestä numeroa 153 tai lahjoita kampanjaamme itse valitsemasi summa. Lisää ajatuksiani löydät mm Facebookista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: