Lisää keinoja raaka-aineiden kiertoon

Vihreän siirtymän nopea toteutuminen on ihmislajin nykyisenkaltaisen elämän edellytys ja yksi vihreän siirtymän keskeisiä edellytyksiä taas on mineraalien (erityisesti maametallien) tehokas kierto. Näistä lähtökohdista ajateltuna on suorastaan elintärkeää, että arvokkaat resurssit ovat käytössä eikä lojumassa käyttämättöminä. Tästä hyvä esimerkki on autot. Autojen materiaaleista yli 80% on kierrätettävissä. Suomessa oli vuonna 2020 noin 600 rekisteröityä henkilöautoa jokaista 1000 asukasta kohti. Kun määrä suhteutetaan siihen, kuinka moni 1000 kansalaisesta on autoilevia, niin meillä on todennäköisesti keskimääräisesti 1 auto jokaista autoiluikäistä kansalaista kohti. Tästä taas voi arvioida, että usealla yksityishenkilöllä on enemmän kuin 1 auto. Kun yritykset ja yritystoiminta jätetään kuviosta ulos, niin kuinka moni yksityishenkilö voi sanoa aidosti tarvitsevansa enemmän kuin yhden auton?

Olisiko siis syytä vähintään selvittää progressiivisen ajoneuvoveron mahdollisuuksia? Jos lähdetään siitä, että verotuksella ohjataan yhteiskuntaa ja kansalaisia kestävämpään kuluttamiseen, niin voisiko ajoneuvovero toimia niin, että mikäli yksityishenkilö omistaa enemmän kuin yhden auton, on verotus ”ylimääräisten” autojen osalta aina edellistä korkeampi? Näin kannustettaisiin siihen, että vajaalla käytöllä oleviin ajoneuvoihin sitoutuneet materiaalit saataisiin tehokkaampaan käyttöön.


Rami Käkönen 153

NUMERO 153 EDUSKUNTAAN?
Jos haluat auttaa ponnisteluissa paremman Suomen puolesta, äänestä numeroa 153 tai lahjoita kampanjaamme itse valitsemasi summa. Lisää ajatuksiani löydät mm Facebookista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: